کروماتوگرافی

بررسی مواد منفجره در خاک با TLC

آنالیز مواد منفجره در خاک با TLC

 

کروماتوگرافی لایه نازک یا Thin layer chromatography یک تکنیک آنالیتیکال معمول در آزمایشگاه ها است که می تواند محلول نمونه را به اجزاء تشکیل دهنده آن تفکیک کند. در این تکنیک، جداسازی بر روی یک لایه نازک جاذب (آلومینا، سیلیکا و یا مواد مشابه) اتفاق می افتد که فاز ثابت نامیده می شود و روی یک صفحه فلزی، پلاستیکی یا شیشه ای، ثابت می شود که این دو باهم صفحه TLC را تشکیل می دهند. یک یا مخلوطی از چند حلال مایع نیز که با توجه به ماهیت نمونه مورد آنالیز انتخاب می شود، به عنوان فاز متحرک شناخته می شود.

نمونه ای که مورد آنالیز و جداسازی قرار می گیرد، به صورت لکه یا باند روی صفحه TLC قرار گرفته و سپس صفحه کروماتوگراف لایه نازک در مخزن حاوی حلال مناسب قرار می گیرد. جداسازی ترکیبات نمونه نیز با توجه به تمایل اجزاء نمونه به فاز متحرک و پیشروی روی صفحه TLC، انجام می شود. کروماتوگرافی TLC نسبت به سایر روش های جداسازی مزایای بسیاری دارد و به عنوان یک روش ساده، سریع و کم هزینه در بسیاری از زمینه ها به ویژه در آزمایشات بالینی، داروسازی و مواد غذایی، مورد استفاده قرار می گیرد.

آلودگی خاک با مواد منفجره

مواد منفجره تمایل دارند خاک را در سراسر میدان مین، اطراف محل بمب و در محدوده توپخانۀ از کار افتاده، آلوده کنند. ترکیبات مشترک و رایج مواد منفجره شامل نیترآمین ها (HMX ،RDX)، نیترو آروماتیک ها (DNT-2,4 ،TNT ،TNB، تتریل و نیتروبنزن) و نیترات استر ها (PETN ،NG) هستند. بسیاری از مواد منفجره سمّی هستند و استنشاق بخارات آنها یک خطر عمده برای سلامت موجودات زنده است. نگرانی های زیست محیطی در مورد آلودگی مواد منفجره در خاک منجر به لزوم تعیین میزان این آلودگی شده است. علاوه بر آن، توسعه روش های تشخیص کارآمد برای ردیابی مواد منفجره به دلیل افزایش نگرانی ها در مورد امنیت داخلی و سلامت عمومی، توجه زیادی به خود جلب کرده است. سیستم کروماتوگرافی لایه نازک یک روش آنالیتیکال ساده و مقرون به صرفه است که می توان از آن برای جداسازی سریع و شناسایی سطوح پایین مواد منفجره در نمونه های خاک استفاده کرد.

کروماتوگرام TLC مواد منفجره در خاک

کروماتوگرام TLC برای نمونه هایی از مواد منفجره در خاک

آنالیز مواد منفجره در خاک با Thin layer chromatography

در تحقیقی برای بررسی میزان آلودگی نمونه ای از خاک آلوده به مواد منفجره، از سیستم کروماتوگرافی لایه نازک TLC استفاده شد. تمام دستگاه های مورد استفاده در این بررسی، از کمپانی Camag سوئیس تهیه شدند. فاز ثابت صفحه متشکل از سیلیکا-ژل با یک آشکار ساز UV بود. پس از مراحل آماده سازی نمونه و اعمال نمونه روی صفحات کروماتوگرافی لایه نازک، آنالیز انجام شد. همچنین،برای ارزیابی داده های کروماتوگرافی، نرم افزار (Camag TLC (CATS نسخه 4.06 مورد استفاده قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشاندهنده کارآمد بودن روش کروماتوگرافی لایه نازک است که با سادگی، سرعت نسبتاً خوب و هزینه پایین قادر به جداسازی و تجزیه و تحلیل مواد منفجره در خاک است.

دیگر کاربرد های تکنیک کروماتوگرافی لایه نازک TLC

  • بررسی گیاهان دارویی با روش کروماتوگرافی لایه نازک TLC
  • آنالیز رنگدانه برخی از جوهر ها با کروماتوگرافی لایه نازک با کارایی بالا
  • تجزیه و تحلیل پروتئین های مواد غذایی با استفاده از تکنیک HPTLC
  • جداسازی فسفو لیپید ها با دستگاه کروماتوگرافی لایه نازک
  • سم شناسی با استفاده از دستگاه Thin layer chromatography
  • تعیین سطح غلظت رنگدانه ها در نمونه های مختلف رژ لب با TLC
  • تجزیه و تحلیل مواد دارویی با کروماتوگرافی لایه نازک

 

در صورتی که قصد خرید دستگاه کروماتوگرافی لایه نازک را داشته باشید، می توانید از راهنمایی مشاوران با تجربه شرکت تجهیزات آزمایشگاهی ری نور آزما استفاده کنید. شرکت ری نور آزما با سال ها تجربه فعالیت در حوزه فروش و تأمین انواع تجهیزات آزمایشگاهی و قطعات یدکی، آمادگی خود را جهت ارائه به روزترین خدمات اعلام می دارد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *