طیف سنجی

بررسی آفت کش ها با UV-Vis

آنالیز آفت کش ها با دستگاه UV/Vis

دستگاه اسپکتروفتومتر UV-Visible یکی از دستگاه های طیف سنج آزمایشگاهی است که برای آنالیز گستره وسیعی از مواد مورد استفاده قرار می گیرد. اساس اندازه گیری در یک دستگاه طیف سنج مرئی فرابنفش بر پایه تابش نور به آنالیت مورد آنالیز در طول موج های مختلف و بررسی میزان جذب و عبور آن است. با استفاده از قانون بیر لامبرت (Beer-Lambert) می توان غلظت نمونه مورد آنالیز را اندازه گیری کرد. دستگاه اسپکتروفتومتر مرئی− ماوراء بنفش به منظور آنالیز طیف گسترده ای از مواد در زمینه های مختلف صنعتی و تحقیقاتی، کنترل کیفی مواد غذایی، داروسازی و بررسی های محیط زیست استفاده می شود. از کاربرد های دستگاه اسپکتروفتومتر یو وی− ویزیبل می توان به اندازه گیری میزان آفت کش ها در نمونه های زیست محیطی و محصولات کشاورزی با روشی ساده و مقرون به صرفه اشاره کرد.

آفت کش های ارگانوفسفره (OPs)

آفت کش های ارگانوفسفره (Organophosphate pesticides) به طور گسترده در مناطق کشاورزی برای مدیریت و حذف حشرات یا آفات تعدادی از محصولات مهم اقتصادی مورد استفاده قرار می گیرد. آفت کش های ارگانو فسفات شکل های استری اسید فسفریک هستند و دارای ساختار عمومی O=P(OR)3 می باشند. معمولاً با توجه به سرعت تخریب نسبتاً سریع آنها، برای مصارف کشاورزی مناسب هستند. OPs نه تنها مانع فعالیت آنزیم استیل کولین استراز (AChE) در حشرات می شود بلکه می تواند بر سیستم عصبی سایر موجودات زنده و همچنین انسان ها تأثیر بگذارد. آنها بر روی سیستم عصبی مرکزی کار می کنند و مانع عملکرد طبیعی آن شده و موجب تشنج، فلج و مرگ می شود.

تحقیقات نشان می دهند، آفت کش های ارگانوفسفره سال ها پس از کاربردشان، در خاک باقی می مانند. اما دلیل پایداری زیست محیطی آنها چندان روشن نیست. آفت کش ها از طریق زنجیره غذایی به انسان منتقل می شوند و مشکلات زیست محیطی و بهداشتی ناشی از آنها در طول چند سال گذشته باعث نگرانی عمومی شده است. آفت کش های ارگانوفسفره به عنوان آلاینده در سطح زمین، آب های محیطی، خاک و محصولات کشاورزی یافت می شوند. از آنجایی که ترکیبات OPs سمّی هستند، شناسایی و نظارت بر آنها در محصولات کشاورزی، خاک و آب های محیطی ضروری است. دستگاه طیف سنج مرئی− ماوراء بنفش یکی از تجهیزات آنالیتیکال آزمایشگاهی است که قادر به آنالیز آفت کش های ارگانوفسفره در نمونه های محیطی است.

بررسی میزان آفت کش ها با دستگاه یووی ویزیبل

اندازه گیری آفت کش ها در سبزیجات با دستگاه UV-Visible

آنالیز آفت کش کلرپیریفوس با دستگاه اسپکتروفتومتر UV-Vis

همانطور که بیان شد، وجود آفت کش ها در آب و سبزیجات به پدیده جهانی تبدیل شده است. در تحقیقی، سم آفت کش کلرپیریفوس (chlorpyrifos) که یکی از آفت کش های ارگانوفسفره است، در نمونه های آب و سبزیجات با دستگاه اسپکتروفتومتر مرئی− فرابنفش مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تمام نمونه ای آب، سبزیجات و میوه ها از مزارع کشاورزی جمع آوری شدند. نمونه ها پس از مراحل آماده سازی، مورد آنالیز قرار گرفتند. این روش بر پایه تعامل کلرپیریفوس با آنترانیلیک اسید در محیط قلیایی است تا یک رنگ نارنجی-قرمز داشته باشد. جذب حداکثر در 450 نانومتر مشاهده شد. قانون بیر تا 8.18 ppm برای محلول استاندارد کلرپیریفوس مطابقت دارد. غلظت سم آفت کش کلرپیریفوس در آب های جمع آوری شده از زمین برنج 0.29 mg/kg، در هویج 6.11 mg/kg و در کلم 7.76 mg/kg محاسبه شد. سیستم اسپکتروسکوپی UV-Vis یک روش ساده، آسان، سریع و ارزان برای بررسی آفت کش ها است.

دیگر کاربرد های دستگاه طیف سنج مرئی− فرابنفش

شرکت ری نور آزما نماینده فروش تجهیزات آزمایشگاهی از جمله دستگاه طیف سنج UV-Vis آمادگی خود را جهت ارائه هرگونه خدمات مشاوره ای در زمینه خرید و سرویس دستگاه های مختلف آزمایشگاهی اعلام می دارد.

 

2 دیدگاه برای “بررسی آفت کش ها با UV-Vis

  1. سنگ تراشان گفت:

    باسلام
    بنده دانشجو ارشد شیمی تجزیه هستم که در راستای اندازه گیری آفت کش ها در آب تحقیق می کنم.
    در سایت شما با مطلبی در راستای اندازه گیری کلروپیروفوس به روش یو وی مواجه شدم که تا به حال در مقاله یا سایتی ندیده بودم. آیا روشی که ذکر کردید دارای منبع نیز می باشد؟ و اینکه آیا روش اندازه گیری یو وی برای سموم دیازینون و ایمیداکلروپراید نیز می شناسید؟
    ممنون میشم اگر بنده رو راهنمایی بفرمایید.
    پیشاپیش سپاسگزارم

    1. با سلام و وقتتون بخیر طبق اطلاعاتی که دارم برای آنالیز و اندازه گیری کمی دیازینون و کلا سموم و آفت کش ها دستگاه های GC، GCMS و یا LC، LCMS مناسب است که یکی از کامل ترین دستگاه های Tandem Mass یا تندم مس شیمادزو که می تواند تا 850 سم مختلف را شناسایی کند برای این کار موجود است.
      و اینکه همکاران من در رابطه با این مقاله کار کردند که همانطور که مشاهده کردید مقاله بررسی آفت کش ها با دستگاه UV-Vis در سایت موجود است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *