طیف سنجی

آنالیز فلزات گرانبها در معادن با جذب اتمی

تعیین فلزات گرانبها با اسپکتروسکوپی جذب اتمی شعله

 

طیف سنجی جذب اتمی (Atomic absorption spectroscopy) تکنیکی است که معمولاً برای تعیین عناصر در ترکیبات، مورد استفاده قرار می گیرد. اسپکترومتری جذب اتمی یا اسپکتروسکوپی جذب اتمی (AAS)، شامل اتمیزاسیون یک نمونه و جذب تابش از منبع نوری توسط اتم های آزاد برای تعیین ترکیب عنصری یک بخش فلزی است. با ورود شعله به روش طیف سنجی جذب اتمی، AAS می تواند برای تعیین وجود طیف وسیعی از فلزات مورد استفاده قرار گیرد.

جذب اتمی زمانی اتفاق می افتد که اتم در حالت پایه انرژی را در یک طول موج خاص جذب کرده و به حالت برانگیخته برسد. مقدار انرژی جذب شده با افزایش تعداد اتم ها افزایش می یابد. در نتیجه می توان با اندازه گیری میزان نور جذب شده توسط آنالیت، غلظت آن را تعیین کرد. جذب اتمی در بسیاری از صنایع که تعیین و شناسایی عناصر مختلف در مجموعه ای از نمونه های گوناگون مورد نیاز است از جمله کشاورزی، مطالعات زیست محیطی، صنایع غذایی، پزشکی قانونی، زمین شناسی و معدن، انرژی هسته ای، پتروشیمی و داروسازی مورد استفاده قرار می گیرد.

استخراج فلزات گرانبها از معادن

فلزات گرانبها اصطلاحی است برای طبقه بندی فلزاتی که کمیاب یا دارای ارزش اقتصادی بالا هستند و از لحاظ شیمیایی مقاوم می باشند. طلا و نقره به عنوان بهترین فلزات گرانبهای شناخته شده می باشند و با وجود آنکه در بسیاری از کاربرد های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند، در هنر، جواهر سازی و سکه شناخته شده تر می باشند. دیگر فلزات گرانبها شامل فلزات گروه پلاتین (PGM): روتنیم، رودیوم، پالادیوم، اسمیم، ایریدیوم و پلاتین هستند. در بین این فلزات، پلاتین یکی از رایج ترین انواع مورد استفاده است.

هنگام استخراج معدن برای فلزات گرانبها، کانی ها از زمین استخراج شده و به منظور حذف فلزات مورد نظر تحت فرآیند های مختلف آماده سازی نمونه قرار می گیرند. یکی از روش های رایج برای جداسازی فلز از سنگ معدن، سنجش آتش (fire-assay) است که در آن فلزات از ناخالصی ها و بقایای موجود در نمونه جدا می شوند. سپس در اسید های مناسب حل شده و تجزیه و تحلیل می شوند. با دانستن مقدار نمونه مورد استفاده در آماده سازی نمونه و نتایج تحلیلی، غلظت فلزات در کانی را می توان اندازه گیری کرد. این آنالیز ها به طور معمول با طیف سنجی جذب اتمی شعله، به دلیل هزینه پایین، سرعت آنالیتیکال، سادگی و استحکام آن انجام می شوند.

آنالیز فلزات گرانبها در معادن با طیف سنج جذب اتمی

تعیین فلزات گرانبها با اسپکتروسکوپی جذب اتمی شعله (FAAS)

بررسی فلزات گرانبها در معدن با دستگاه Atomic absorption spectroscopy

در تحقیقی برای بررسی سطح فلزات گرانبها در سنگ معدن استخراج شده، از طیف سنج جذب اتمی با سرعت بهینه شده جریان گاز، برای دستیابی به بالاترین حساسیت و یک سیگنال ثابت استفاده شد. از آنجا که مقدار ماده مورد استفاده در آماده‌ سازی نمونه مشخص است، تعیین غلظت فلز در سنگ معدن از نتایج آنالیتیکال امکان پذیر استاین آزمایش قابلیت بالای دستگاه اسپکتروفتومتر جذب اتمی شعله را برای اندازه گیری دقیق طلا Au، پالادیم Pd، پلاتین Pt، مس Cu و نقره Ag در ماتریس هایی که از آماده سازی نمونه های سنگ معدن بدست آمده است را نشان می دهد.

دیگر کاربرد های دستگاه اسپکتروسکوپی جذب اتمی

 

شرکت تجهیزات آزمایشگاهی ری نور آزما با سالها سابقه درخشان در زمینه واردات و فروش دستگاه های آنالیتیکال و عمومی آزمایشگاهی، از جمله دستگاه طیف سنج جذب اتمی AAS، می باشد و آمادگی خود را جهت ارائه هرگونه خدمات مشاوره ای در زمینه خرید و سرویس دستگاه های مختلف اعلام می دارد.

 

6 دیدگاه برای “آنالیز فلزات گرانبها در معادن با جذب اتمی

  1. محمد گفت:

    بسیار خوب بود

    1. سمیرا درویشی گفت:

      سلام، با تشکر از حسن توجه شما.

  2. حمید گفت:

    سلام آموزش کامل دستگاه اسپکتروفتومتر را از کجا میتونم پیدا کنم

    1. سمیرا درویشی گفت:

      سلام، راجع به دستگاه اسپکتروفتومتر در این مقاله https://www.raynoor.com/uv-vis-spectrophotometer/ به طور کامل توضیح داده شده است.

  3. مهدی گفت:

    سلام
    آیا طلایی که در محلول سیانید سدیم حل شده است به وسیله این دستگاه قابل تشخیص می باشد؟

    1. علی رضایی گفت:

      با سلام و وقت بخیر خدمت دوست عزیز :
      با توجه به اینکه در دستگاه جذب اتمی (Atomic Absorption) نمونه در شعله با دمای بالا می سوزد و اتمایز می شود. لذا طلای موجود در نمونه های محلول می توانند در دستگاه آنالیز شوند.
      شرکت ری نور آزما مفتخر است بیش از 2 دهه در زمینه واردات، فروش، راه اندازی و آموزش دستگاه های آنالیتیکال از جمله دستگاه های جذب اتمی ، ایکس ری و کلیه دستگاه ای آزمایشگاهی فعالیت دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *