اسپکترومتر جرمی

تعیین فلزات سمی ماهی با ICP-MS

تعیین فلزات سنگین در ماهی با ICPMS

 

دستگاه آزمایشگاهی ICP-MS یک روش آنالیتیکال برای تعیین عناصر است. اسپکترومتر جرمی پلاسمای جفت شده القائی ترکیبی از منبع ICP (پلاسمای جفت شده القائی) با دمای بالا و یک طیف سنج جرمی است و در آن منبع ICP اتم های عناصر نمونه را به یون تبدیل می کند و سپس این یون ها تفکیک شده و با طیف سنج جرم شناسایی می شوند. از مزایای دستگاه ICPMS محدودیت بسیار کم شناسایی، دامنه خطی وسیع و قابلیت تشخیص ترکیب ایزوتوپ عناصر می باشد. تکنیک ICP Mass شرایط برای آنالیز و شناسایی کمی و کیفی عناصر حتی در غلظت های بسیار کم را با حساسیت عالی، سریع، دقیق و با اطمینان بالا فراهم می کند و در زمینه های مختلف تحقیقاتی، داروسازی، محیط زیست و آب و فاضلاب کاربرد دارد.

فلزات سمی کم مقدار در ماهی

ماهی یکی از مهمترین منابع غذایی است که به دلیل مقدار بالای پروتئین، چربی های اشباع شده کم و اسید چرب امگا 3، به طور گسترده در بسیاری از نقاط جهان مصرف می شود. با این حال، به دلیل تخلیه های صنعتی از فعالیت های انسان، ممکن است ماهی، میزان بسیار کمی از فلزات سنگین مانند آرسنیک As، کادمیوم Cd، سرب Pb، جیوه Hg و نیکل Ni را از آب های اطراف و غذا هایی که می خورد، جذب کند. این فلزات سنگین نه تنها در بدن موجودات زنده انباشته می شوند و در چرخه زنجیره ی غذایی وجود دارند بلکه در بلند مدت در رسوبات اکوسیستم باقی می مانند و اثرات نامطلوبی بر محیط زیست و سلامت موجودات زنده دارند. 

بیماری میناماتا که گاهی اوقات به عنوان بیماری Chisso-Minamata شناخته می شود، یک سندرم عصبی ناشی از مسمومیت شدید با متیل جیوه است و از طریق مصرف روزانه مقادیر زیاد ماهی و صدف های دریایی که به شدت با مواد شیمیایی سمی آلوده شده اند، به وجود می آید. از علائم این بیماری آتاکسی، بیخوابی در دست و پا، ضعف عضلانی عمومی، محدود شدن زمینه دید و آسیب های شنوایی و گفتاری می باشند. در موارد شدید، دیوانگی، فلج، کما و مرگ در عرض چند هفته بعد از شروع علائم رخ می دهد. بنابراین، بررسی و تجزیه و تحلیل میزان آلودگی ماهی هایی که در معرض ضایعات صنعتی و به تبع آن فلزات سمی هستند امری ضروری است که با دستگاه طیف سنج جرمی پلاسمای جفت شده القایی امکان پذیر است.

آنالیز فلزات سمی با ICP-MS

تعیین فلزات سمی در ماهی با دستگاه ICP-MS

اندازه گیری فلزات کم مقدار در پروتئین ماهی با دستگاه اسپکترومتر ICP-Mass

در اینجا، یک دستگاه طیف سنج جرمی- پلاسمای جفت شده القائی (ICP-MS) برای تعیین همزمان عناصر در ماهی، به کار گرفته شد. علاوه بر حساسیت بالا، دستگاه ICP-MS مورد استفاده در آزمایش، از سیستم برخورد گاز هلیم که تا حد زیادی باعث کاهش اختلال طیفی ناشی از آرگون و کلر می شود، استفاده می کند. نمونه مورد استفاده در این تحقیق، پروتئین ماهی گواهی شده (DORM-4) از شورای پژوهشی ملی کانادا بود. پس از آماده سازی نمونه ها و تهیه استاندارد های کالیبراسیون و استاندارد های داخلی برای عناصر، آنالیز کمی و کیفی تحت شرایطی با دستگاه آی سی پی مس انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد دستگاه ICPMS می تواند تجزیه و تحلیل چند عنصری عناصر کم مقدار را با حساسیت و به طور دقیق و حتی برای غلظت های پایین Hg ،Cd و Pb در ماهی ارائه دهد.

دیگر کاربرد های دستگاه طیف سنج ICP-MS

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *